נא להקליד בשורת החיפוש את הפוסט שאתם מחפשים.
חיפוש

יהלומי מעבדה: יותר גדול, יותר קראט, חצי מחיר!

יהלום

קשה להתווכח עם העובדה, שיהלום הוא סמל סטטוס. נשים וגברים חובבי תכשיטים ואופנה, לעד יחשיבו את היהלום ככוכב התכשיט, נקודה מנצנצת ומרשימה שמותירה רושם על כל הסביבה. לא בכדי, טבעות האירוסין שמעניק גבר לאישה בהצעת הנישואים, משובצות לרוב יהלום מבריק ומרשים. חרף זאת, לצד הרצון העז לפנק אדם שאנחנו אוהבים באמצעות הענקת תכשיט שמשובץ בו יהלום, נמצאת המציאות המרה, והיא שיהלומים טבעיים עולים הון עתק. אך אל חשש, מזה כחמישים שנה, שבני האדם עוסקים ללא הרף בפיתוח טכנולוגיות של יצירת יהלומי מעבדה סינתטיים, על מנת לאפשר לאנשים להגשים את משאלות ליבם ותשוקותיהם האופנתיות, במחירים שנגישים (כמעט) לכל כיס. התפתחות התעשייה הזו, לא פוגמת ולו במעט ביופיו ובאיכותו של היהלום, וזאת לאור ההתפתחויות הטכנולוגיה שנעשו בשנים האחרונות. כל הפרטים יובאו להלן במאמר קצר זה, כאשר בסופו, אין לנו כל ספק, תרוצו לקנות יהלום מלאכותי.

 

בראשית נרצה להבין, מהו יהלום טבעי ומהו יהלום מעבדה?

יהלום "טבעי", הוא למעשה חומר מינרל קשה, שעשוי מפחמן נקי (כלומר, פחמן בלבד) שנור באופן טבעי במעמקי כדור הארץ. מבין המינרלים הקיימים בטבע, היהלום הוא מינרל הקשה והמבריק מבין כולם. התכונות הללו שלו, הופכות אותו לכוכב אסתטי – הן לאור היופי הרב שהוא מקרין והן לאור העמידות שלו, הנובעת מתכונותיו הבסיסיות.

לעומת זאת, יהלום מעבדה, או בכינויו "יהלום מעשה ידי אדם", הוא יהלום שנוצר באופן סינתטי, על ידי בני אדם, במעבדות מתוחכמות ובאמצעות עזרים טכנולוגיים מתקדמים. החל ממחצית המאה ה-20, החלו בני האדם בפיתוח טכנולוגיות שמאפשרות לחקות תנאים סביבתיים זהים לאלו שבטבע, באופן שמעודד ומביא ליצירת יהלום – קרי, התגבשות חומר פחמן ליהלום. כך, בתנאי מעבדה ובשליטה מלאה של העוסקים בדבר, נוצרים להם יהלומים יפהפיים שזהים למקור ה"טבעי", למרות שנוצרו בתנאי מעבדה סגורים ומפוקחים.

 

על מנת להבין את היתרונות שביהלום הסינתטי, נבין בקצרה את תהליך היווצרות היהלום הטבעי

כפי שנכתב לעיל, תנאי המעבדה מעתיקים את התנאים בטבע המביאים להתגבשות פחמן ליהלום. ליהלום טבעי, שנוצר בעומק של כ-160 ק"מ בעומק האדמה, לוקח כמיליארד שנה להיווצר – תקופת זמן שאיננה ניתנת עבורנו לתפיסה. אין פלא אפוא, שיהלום טבעי הוא כה יקר. יהלום סינתטי לעומת זאת, נוצר בתנאי מעבדה בשבועות בודדים בלבד, עובדה שהופכת אותו לנגיש משמעותית.

בתנאי מעבדה, ניתן לייצר יהלומים בשתי דרכים מרכזיות שיפורטו להלן:

High Pressure-High Temperature (HPHT)

גידול יהלומים בתנאי לחץ אטמוספרי וטמפרטורה גבוהים. שיטה זו מייצרת יהלומים באמצעות תנורי לחץ עצומים. בראשית ההליך, מוכנס לתנור זרע יהלום, פיסת יהלום קטנטנה, אשר מונחת עליה שכבה נוספת של יסוד הפחמן, בצורה של גרפיט. הטמפרטורה בתנור מועלית ל-1,500 מעלות צלזיוס וללחץ של 1,000,000 PSI. התנאים הללו מובילים לכך שהגרפיט שעל גבי פיסת היהלום נמס והופך לנוזל וכאשר הוא מתקרר, הוא מתגבש לצורת יהלום.

 

Chemical Vapor Deposition

שיטת הריבוד הפלזמתי. שיטה זו מובילה לייצור יהלומים סינתטיים בסביבה בעלת לחץ אטמוספרי נמוך, אז מוכנס לאותה סביבה גזים בכמות והרכבים שונים, שמובילים להיווצרות היהלום על המצע המתאים. בין הגזים שיוזרמו, יהיה נוכח בהכרח גז הפחמן, שהוא כאמור הבסיס ליהלום ועמו יהיו גזים נוספים.

אין ספק, שלאור הביקוש הבלתי פוסק של אנשים ליהלומים מלאכותיים, השיטות הללו רק ילכו וישתכללו עם השנים. כך, נדמה שמשנה לשנה נוכל לצפות ולראות יותר מגוון ביהלומים הסינתטיים, וירידה מתמדת במחירי היהלומים בשוק.

מה בנוגע לאיכות של יהלומי המעבדה?

אנשים רבים חוששים, שאיכותם של היהלומים הסינתטיים ירודה לעומת אלו הטבעיים, הם בכל הנוגע לעמידותם והם בנוגע לתכונות היופי שלהם (שקיפות, צלילות, מבנה), אך לא כך הדבר. בדומה ליהלומים הטבעיים, שמדורגים בסטנדרטים שונים על ידי גמולוגים, גם ליהלומי המעבדה יש דירוג ותעודות ממכון גמולוגי. באמצעות התעודה שתפרוס מולכם את מאפיינו של היהלום, תוכלו להבטיח כי אתם רוכשים את יהלום המעבדה באיכות גבוהה כפי שהובטח לכם. לצד זאת יצוין, כי לעין לא מקצועית (ולעיתים אף לעין מקצועית), אין שום יכולת להבחין האם היהלום המונח בפניהם הוא סינתטי או טבעי. רמת הייצור היא עד כדי כך טובה ואיכותית.

 

אז מהם היתרונות הגדולים של יהלומי מעבדה?

מחיר

בראש ובראשונה היתרון הכי גדול של היהלום הסינתטי הוא המחיר. יהלום טבעי יכול להגיע למחירים מופקעים שמתחילים מאלפי שקלים ועד מאות אלפי שקלים ביהלומים הנדירים במיוחד. לעומת זאת, יהלום מעבדה סינתטי יימכר לרוב במחצית המחיר ובמקרים מסוימים יימכר במחיר שנמוך ב-80% ביחס ליהלום בעל מאפיינים זהים, אשר נוצר באופן טבעי. כך, בתקציב שזמין לרבים, ניתן להעניק מתנות מרשימות לעצמנו או לבני משפחה, מבלי לקרוע את הכיס ולקחת הלוואות מהבנק.

שליטה מוגברת על מאפייני היהלום

אמנם, בדומה ליהלומים הטבעיים, ניתן לקבוע בבירור כי אף יהלום אינו זהה לחברו, וכי תהליך היווצרות היהלומים איננו נשלט באופן מלא בידי האדם. עם זאת, שנים רבות של ניסוי וטעיה בהפקת יהלומים סינתטיים, לימדו את היצרנים השונים כיצד ניתן להשפיע באופנים שונים על תכונות היהלום – החל מגודלו, שקיפותו ועד למאפיינים נוספים. כך, ניתן למצוא מגוון רחב יותר של אפשרויות בשוק, דבר שילך וישתפר עם השנים.

יהלומי דמים

בעשרות השנים האחרונות, העולם המערבי התוודע לתעשייה שעומדת מאחורי כריית היהלומים, המכונה תעשיית "יהלומי הדמים". על מנת שייווצרו יהלומים באדמה, נדרשת אדמות הנחשבות פוריות במיוחד, תכונה שמאפיינת בין השאר מדינות אפריקאיות רבות. לאור עובדה זו, אנו רואים תופעה של האדם הלבן, המשכיל והחזק, שמשתלט על האדמות הפוריות הללו ומפתח תעשיות של כריית יהלומים מהטבע, על ידי העסקת כוח אדם זול, בתנאי עבדות קשים ותוך הפעלת אלימות איומה. במצבים אחרים, אוכלוסיות שלמות מפונות מאזורי כרייה תמורת סכומים זעירים, על מנת לאפשר לאותם בעלי עסקים עשירים לנצל את השטח. קנייה של יהלומים סינתטיים, תגרום בהכרח להקטנה של ביקוש היהלומים הטבעיים ותוביל לפגיעה בשוק עבודה איום זה, דבר שיוביל גם לשיפור ניכר בתנאי התעשייה הזו. פגיעה בשוק זה על ידי קנייה של יהלומים מלאכותיים, מצדיקה לבדה לטענת רבים קנייה של יהלום מלאכותי.

יהלומים

בריא לכדור הארץ

בהמשך ישיר ליתרון הקודם, הרי שהביקוש הרב ליהלומים, לצד התעשייה ההולכת ומתפתחת לכריית יהלומים, הובילה לפגיעה משמעותית באזורים שונים בעולם, בהם היהלומים נמצאים בטבע. ככל שהביקוש ליהלומים טבעיים יפחת, פחות אזורים יסבלו מכריית יתר של האדמה, באופן שפוגע בסביבה, בבעלי החיים ובסביבתם של בני האדם המתגוררים באזורים הללו.

 

אנחנו מתארים לעצמנו שהשתכנעתם? רוצו לקנות כבר לחג הבא באתר שלנו יהלום סינתטי לאדם שאתם אוהבים ורוצים לפנק במתנה מרשימה ויפה ובמחיר נגיש לכיס. בחצי מחיר ולעיתים אף פחות, תוכלו להגשים לאהוביכם חלום של יהלום יפה, גדול ומרשים, מבלי לשבור חסכונות ולקחת הלוואות.

אז מה היה לנו עד עכשיו?
עוד בנושא תכשיטים וטיפים