מערכות המשפט במדינות שונות מתמודדות עם מגוון רחב של עבירות בתחום הפלילי, כשבראשן נמצאת עבירת הרצח ועבירת ההריגה. אמנם עבירות אלו נראות דומות במובנים רבים, אך יש ביניהן הבדלים מהותיים של כוונה וחומרה המשפיעים ישירות על ההשלכות המשפטיות הנובעות מכך. הבנת ההבדלים חשובה הן לחברה והן למערכת המשפט. בואו נבחן מה ההבדל בין רצח להריגה.
תנאים מוקדמים להעמדה לדין
כל עבירה בדיני עונשין דורשת מספר תנאים מוקדמים כדי להביא את הפושע לדין. בין התנאים ניתן למצוא כשירות משפטית ויסוד נפשי. כשירות משפטית מתמקדת בכך שקטינים מתחת לגיל מסוים או אנשים המאובחנים בהפרעות נפשיות באבחון המוכר על ידי בית המשפט, אינם עומדים לדין הרגיל אלא על פי חוקים ספציפיים. ביסוד נפשי, החוק מתמקד בכוונתו של הנאשם. במשפט הישראלי ההבדל בין רצח לבין ניסיון רצח אינו שונה במהות כיוון שהיסוד הנפשי של הנאשם הוא זהה במהותו.
הבדלים בכוונה
ההבדל בין רצח להריגה אם כן, מתמקד ביסודו הנפשי של הנאשם. ברצח, הכוונה הייתה ליטול את חייו של המנוח. אך בהריגה, נטילת חייו של המנוח קרתה כתוצאה מרשלנות או חוסר תשומת לב, אך ללא כוונה מיוחדת לנטילת הנפש. מקרה קלאסי של חוסר אחריות הוא מקרה של הריגה כתוצאה מתאונת דרכים. שם, הנאשם ידע שבכוח הרכב ליטול חייו של אדם אך לא התכוון בפועל לעשות זאת.
השפעות משפטיות של רצח או הריגה
כתוצאה מכך שישנם הבדלים ביסודו הנפשי של הנאשם, קיימים גם הבדלים בענישה על עבירות אלו. אמנם בפועל התוצאה היא אותה תוצאה בה ניטלו חייו של אדם אחר, אך המעשה עצמו שונה. בעוד רצח נתפס כמעשה ברוטאלי שדורש גם גמול בהתאם וגם הענשה לצורך הרתעה וחינוך, היחס הציבורי כלפי הריגה מעט יותר סלחני במקרים מסוימים, כיוון שמדובר בתוצאה שקרתה ממעשה חסר אחריות. התוצאה אמנם טראגית איך אינה שווה בחומרתה לזו שברצח. בתי המשפט לוקחים בחשבון את כל האלמנטים הרלוונטיים.
בין הריגה להמתה
בשנים האחרונות ובהתאם להמלצותיה של וועדת קרמינצר, בוטלה ההגדרה של הריגה בחוק הישראלי כחלק מרפורמה כללית, והוחלפה בעבירת ההמתה. עבירת ההמתה מתחלקת לסעיפים רבים, כמו המתה בקלות דעת, גרימת מוות ברשלנות ועוד. העונשים על המתה משתנים בהתאם לחומרת העבירה ותלויים בכל מקרה בצורה אינדיבידואלית.
לסיכום
עבירות רצח והריגה אמנם בעלות תוצאה זהה אך בשל שיקולים רבים המעשה נידון כמעשה שונה בתכלית. ההבדל הראשון והמרכזי הוא היסוד הנפשי בו היה תלוי הנאשם בעת ביצוע העבירה. היסוד הנפשי משפיע ישירות על חומרת העבירה כתוצאה מכוונה שונה בתכלית. עבירות ההריגה, או בשמה המשפטי המעודכן, עבירות ההמתה, משתנות בין עבירה לעבירה ועל כל עבירת המתה קבוע עונש מקסימלי אחר בחוק, המותאם פרטנית.